Săgeți personalizate în Illustrator // Custom Arrowheads in Illustrator

Să zicem că aveți un proiect care presupune multe linii desenate cu săgeți în capete. Și nu săgeți simple, dar chestii speciale cerute de client, pe care Illustrator nu le are în baza lui de 39 de capete de săgeți.

Motive pentru a-ţi crea propriile capete de săgeţi pot fi multe. Întrebarea este cum să faci asta fără să afectezi, de exemplu, fişierele vectoriale care nu au fost făcute în baza setărilor din computerul tău (de exemplu nu au / nu vor avea acelaşi set de săgeţi).

Pentru a rezolva această „problemă”, pornim de la sursă. Adică direct de la fișierul Arrowheads.ai din mapa „\Support Files\Required\Resources\limba programului vostru”. Copiați fișierul Arrowheads.ai în mapa „\Plug-ins”.

Atenție! Nu salvați modificările pe fișierul original, pentru a evita incompatibilitatea cu alte versiuni de program și alte fișiere!

În continuare vom lucra pe fișierul din mapa C:\Program Files\Adobe\Adobe Illustrator versiunea pe care o aveți instalată\Plug-ins

Deschideți fișierul. Ar trebui să aveți ceva asemănător cu asta:

În continuare, deschideți panoul Symbols (Window > Symbols). Veți vedea că acolo sunt toate capetele de săgeată deja existente în program, la fel ca cele din lista voastră.

Pentru a crea un capăt nou de săgeată, mai întâi vom redimensiona Artboard-ul, ca să avem unde desena. Alegeți instrumentul Artboard Tool (Shift+O) și redimensionați artboard-ul pe verticală (lungiți puțin foaia de lucru).

Reveniți la Selection Tool (V), pentru a confirma redimensionarea foii, apoi, selectați unul din capetele de săgeată deja existente în foaie și faceți-i o copie în spațiul nou creat. Cel mai simplu este să selectați și să trageți în jos ținând butonul ALT, pentru a face o copie (Alt+Drag).

Click dreapta pe săgeată și apăsați Break link to Symbol.

Observați că săgeata are un chenar transparent în spatele ei. Acel chenar este utilizat la crearea preview-ului săgeții în Illustrator. Nu-l ștergeți.

Acum puteți edita atât linia de curs a săgeții cât și vârful pe care, de fapt, îl vom modifica în câțiva pași. Țineți cont de faptul că linia de curs are grosimea de 1pt și este utilizată ca referință de către Illustrator pentru a ști cum să repoziționeze și să redimensioneze capătul de săgeată. Păstrați, pentru început, atât linia de 1pt ca referință de proporție pentru ce urmează să creați, cât și vârful de săgeată.

Eu voi face o săgeată cu vârf de avion.

Suprapunem și redimensionăm iconița avionului ca să fie de aproximativ aceeași dimensiune ca vârful de săgeată deja existent.

Șterg vârful de săgeată deja existent și rămân cu vârful nou de săgeată în formă de avion. Dar, pe lângă asta, în spate (după cum am spus mai sus) avem chenarul transparent utilizat la preview. Plasați iconul avionului în interiorul chenarului dat.

Acum selectaţi toate trei elemente: chenarul, linia, avionul şi trageţi selecţia dată în panoul Symbols (care ar trebui să fie deschis încă de la începutul tutorialului).

Va apărea o fereastră de dialog care vă va permite să creaţi un simbol nou. Daţi nume simbolului vostru (acesta va apărea în lista de săgeţi în Illustrator). Şi atrageţi atenţia la Registration. Acesta este punctul de referinţă faţă de care vor avea loc modificările şi poziţionarea capătului de săgeată atunci când veţi avea o linie curbată:

În cazul nostru, cel mai bine este să puneţi Registration pe centru stânga. Symbol type: Static Symbol.
Şi puteţi avea şi o linie mai scurtă, pentru ca avionul să nu se atingă, de fapt, de linie:

Apoi apăsaţi OK.

Salvaţi fişierul Arrowheads.ai şi reporniţi Illustrator.

Creaţi un fişier nou şi desenaţi o linie. Apoi aplicaţi capătul de săgeată nou creat de voi.

Iar acum recapitulăm:

  1. Copy-Paste fişierul Arrowheads.ai din \Support Files\Required\Resources\limba programului vostru în \Plug-ins\
  2. Păstraţi capetele de săgeată deja existente.
  3. Copiaţi un capăt deja existent, separaţi-l de simbolul care-l reprezintă (Break link to Symbol) şi modificaţi-l după plac. Respectaţi proporţia faţă de grosimea liniei de curs a săgeţii.
  4. Capătul nou creat adăugaţi-l în panoul Symbols (cu tot cu chenarul transparent din spate) şi creaţi un simbol nou. Ţineţi cont de punctul de referinţă (Registration).
  5. Salvaţi fişierul Arrowheads.ai şi reporniţi Illustrator.

Dacă aţi făcut totul corect, ar trebui să aveţi capătul personalizat în lista voastră de săgeţi în Illustrator. Dacă aveţi întrebări, puteţi să scrieţi pe Facebook.

 

P.S.: Am făcut mai multe capete de săgeată, ca să puteţi descărca şi salva în folderul vostru (C:\Program Files\Adobe\Adobe Illustrator CC 2017\Plug-ins). Dacă aveţi altă versiune de Illustrator, s-ar putea să nu meargă.

Descărcaţi Arrowheads.ai

676FansLike
574FollowersFollow
84FollowersFollow
515FollowersFollow
2,890SubscribersSubscribe

Mai vezi și astea

Vectorizarea imaginilor – Vector Tracing. Adobe Illustrator

În lecţia ce urmează voi încerca să explic pe scurt cum se poate dintr-o...

3D în Adobe Illustrator