Home Web/HTML Interfața WordPress. La ce trebuie să atragi atenția înainte de a porni...

Interfața WordPress. La ce trebuie să atragi atenția înainte de a porni lucrul

Ți-ai făcut blog! Rămâne să mai publici ceva articole pe el. Dar să clarificăm câteva lucruri înainte de a scrie ceva.

WordPress are două versiuni de interfață.

Pentru site-urile gratuite, găzduite de WordPress, interfața se găsește la adresa https://wordpress.com/view/*domeniu site*

A doua versiune de interfață, utilizată de site-urile cu găzduire independentă, care rulează pe motorul wordpress descărcat de pe wordpress.org, se găsește pe adresa https://*domeniu site*/wp-admin
Pe panoul de control găzduit de WordPress este și link dedicat către WP-Admin, după cum vedeți în imaginile de mai jos.

Deși ambele interfețe sunt disponibile atât pentru site-urile cu plată, cât și pentru cele gratuite oferite de WordPress, eu vă recomand să lucrați pe versiunea WP-admin. De ce? Pentru că dacă veți ajunge să investiți bani să vă cumpărați propriul site, sau veți activa într-o echipă care va avea site bazat pe WordPress, panoul WP-admin va fi interfața de administrare, și nu toate funcțiile panoului WP-admin sunt suportate de WordPress.com.

Drept exemplu, site-ul www.designtutorials.md la fel poate fi accesat prin intermediul interfeței wordpress.com, dar o bună parte din pluginuri, care au scurtături direct în panoul WP-admin, dispar din panoul WordPress. De asemenea, unele funcțiile care cer interacțiunea cu serverul pe care e găzduit site-ul, sunt marcate cu link extern, întrucât pentru accesarea lor este necesar lucrul direct de pe panoul WP-admin.

După cum vedeți din imaginile de mai sus, panoul WP-Admin oferă și un tablou de bord de unde poți vedea un sumar al activității site-ului, statistica, informații din domeniul WordPress, etc, iar în partea stângă lista cu opțiuni de lucru este mult mai populată și ține strict de ce este necesar pentru site-ul nostru. Respectiv, în continuarea acestui tutorial și a tuturor ce vor urma, voi vorbi doar în baza panoului de control WP-Admin.

Ce găsim în panoul din stânga?

În panoul din stânga sunt câteva compartimente de control a site-ului:

Dashboard – Panoul de bord
Plans – link către abonamente și pachete pentru hosting și domeniu

Compartimentul de articole și publicații:
Posts – Postări, articole
Media – fișiere încărcate în site (de obicei fotografii și documente, pentru versiunea gratuită a blogului)
Links – o listă cu potențiale linkuri pe care, la dorință, le veți putea face publice (sincer, nu înțeleg utilitatea acestui compartiment)
Pages – pagini statice ale site-ului vostru
Comments – toate comentariile primite pe site
Feedback – Compartiment util atunci când creați sondaje cu instrumentul intern de creare a sondajelor. Toate rezultatele le veți găsi aici.

Compartimentul de aspect vizual și funcționalitate:
Appearance – Aici îți alegi tema, creezi meniurile, gestionezi widget-urile, pe scurt, aici decizi cum arată site-ul tău
Plugins – pluginurile suplimentare pe care le adaugi la site pentru funcționalitate sporită. Activ doar în cazul în care cumperi un abonament de hosting și domeniu și îți gestionezi propriul site.

Users – utilizatorii site-ului tău. Poți fi tu, poate fi mai multă lume.

Tools – Instrumente de gestionare a bazelor de date și altor chestii din infrastructura wordpress.

Setttings – setările site-ului tău. Aici decizi multe lucruri, de la limba site-ului la modul în care apare prima pagină, prezența comentariilor pe pagini și multe alte chestii.

Despre chestii mai specifice vom reveni în alte tutoriale.