Interfața WordPress. La ce trebuie să atragi atenția înainte de a porni lucrul

Ți-ai făcut blog! Rămâne să mai publici ceva articole pe el. Dar să clarificăm câteva lucruri înainte de a scrie ceva.

WordPress are două versiuni de interfață.

Pentru site-urile gratuite, găzduite de WordPress, interfața se găsește la adresa https://wordpress.com/view/*domeniu site*

A doua versiune de interfață, utilizată de site-urile cu găzduire independentă, care rulează pe motorul wordpress descărcat de pe wordpress.org, se găsește pe adresa https://*domeniu site*/wp-admin
Pe panoul de control găzduit de WordPress este și link dedicat către WP-Admin, după cum vedeți în imaginile de mai jos.

Deși ambele interfețe sunt disponibile atât pentru site-urile cu plată, cât și pentru cele gratuite oferite de WordPress, eu vă recomand să lucrați pe versiunea WP-admin. De ce? Pentru că dacă veți ajunge să investiți bani să vă cumpărați propriul site, sau veți activa într-o echipă care va avea site bazat pe WordPress, panoul WP-admin va fi interfața de administrare, și nu toate funcțiile panoului WP-admin sunt suportate de WordPress.com.

Drept exemplu, site-ul www.designtutorials.md la fel poate fi accesat prin intermediul interfeței wordpress.com, dar o bună parte din pluginuri, care au scurtături direct în panoul WP-admin, dispar din panoul WordPress. De asemenea, unele funcțiile care cer interacțiunea cu serverul pe care e găzduit site-ul, sunt marcate cu link extern, întrucât pentru accesarea lor este necesar lucrul direct de pe panoul WP-admin.

După cum vedeți din imaginile de mai sus, panoul WP-Admin oferă și un tablou de bord de unde poți vedea un sumar al activității site-ului, statistica, informații din domeniul WordPress, etc, iar în partea stângă lista cu opțiuni de lucru este mult mai populată și ține strict de ce este necesar pentru site-ul nostru. Respectiv, în continuarea acestui tutorial și a tuturor ce vor urma, voi vorbi doar în baza panoului de control WP-Admin.

Ce găsim în panoul din stânga?

În panoul din stânga sunt câteva compartimente de control a site-ului:

Dashboard – Panoul de bord
Plans – link către abonamente și pachete pentru hosting și domeniu

Compartimentul de articole și publicații:
Posts – Postări, articole
Media – fișiere încărcate în site (de obicei fotografii și documente, pentru versiunea gratuită a blogului)
Links – o listă cu potențiale linkuri pe care, la dorință, le veți putea face publice (sincer, nu înțeleg utilitatea acestui compartiment)
Pages – pagini statice ale site-ului vostru
Comments – toate comentariile primite pe site
Feedback – Compartiment util atunci când creați sondaje cu instrumentul intern de creare a sondajelor. Toate rezultatele le veți găsi aici.

Compartimentul de aspect vizual și funcționalitate:
Appearance – Aici îți alegi tema, creezi meniurile, gestionezi widget-urile, pe scurt, aici decizi cum arată site-ul tău
Plugins – pluginurile suplimentare pe care le adaugi la site pentru funcționalitate sporită. Activ doar în cazul în care cumperi un abonament de hosting și domeniu și îți gestionezi propriul site.

Users – utilizatorii site-ului tău. Poți fi tu, poate fi mai multă lume.

Tools – Instrumente de gestionare a bazelor de date și altor chestii din infrastructura wordpress.

Setttings – setările site-ului tău. Aici decizi multe lucruri, de la limba site-ului la modul în care apare prima pagină, prezența comentariilor pe pagini și multe alte chestii.

Despre chestii mai specifice vom reveni în alte tutoriale.

676FansLike
574FollowersFollow
84FollowersFollow
515FollowersFollow
2,970SubscribersSubscribe

Mai vezi și astea

Liste HTML

Autorul tutorialului: Oleg Andronic. În HTML pot fi create 3 feluri de liste. Toate listele descrise...