Print Booklet în Adobe InDesign

Neaţa tuturor! =]

De foarte mult timp nu am mai publicat nimic aşa că a venit timpul să-mi iau revanşa! După cum aţi citit din titlu, în această lecţie voi explica modul în care putem realiza un booklet, sau, altfel spus, o metodă de printare din InDesign foarte utilă pentru cei care au nevoie de mai multe facilităţi în acest domeniu.

Pe scurt, ce presupune funcţia “Print Booklet”? Este o funcţie utilizată atunci când vreţi să daţi la tipar o cărţulie, o broşură sau un pliant, iar paginile să fie gata divizate egal faţă de cotor (faţă-verso), sau să faceţi totul ca o broşură divizată în trei părţi. Totul poate fi realizat din această funcţie.

O scurtă introducere. Atunci când realizăm un document în InDesign consecutivitatea paginilor este una normală, numărătoarea paginilor avansând egal de la o pagină la alta. Dar, dacă privim atent cum sunt construite cărţile, sau ziarele, avem, în mod obişnuit, o pagină dublă, divizată în două, tipărită pe ambele feţe, şi îndoită la mijloc, astfel creând două foi din ziar/carte, fiecare a câte două pagini, iar într-un ziar de 8 pagini, de exemplu, distribuţia numărului paginilor este următoarea:

exterior/interior – interior/exterior

1/2-7/8

3/4-5/6

 

Dar, atunci când dăm lucrarea la printer, paginile apar în ordine consecutivă, fără a fi grupate pe anvergura întregii pagini.

În acest caz ne ajută anume funcţia Print Booklet, care ne permite să grupăm paginile aşa cum avem nevoie, după care să dăm la printer comanda exact în modul în care trebuie să apară versiunea finală.

Dar, să luăm fiecare opţiune pe rând. Deschideţi un document cu câteva pagini deja existent la voi în computer, apoi navigaţi spre File > Print Booklet.

Diferenţa dintre setări pentru Booklet Type:

1. 2-up Saddle Stitch – presupune distribuirea paginilor în mod alternant faţă/verso, început/sfârşit de publicaţie, în baza prinderii paginilor cu o clamă, sau capsă, la cotor.

2. 2-up Perfect Bound. Permite aranjarea paginilor în câteva grupuri a câte X pagini (multiplul lui 4, pornind de la 8 pagini pe grup) care ulterior sunt cusute sub un singur cotor.

 

Exemplul de mai jos: 2-up Perfect Bound divizat în 4 semnături (signatures), efectiv 4 foi per cotor mic. Paginile 1-8 vor intra în primul cotor mic, iar paginile 9-16 vor intra în al doilea cotor mic:

Dacă aveţi în document o copertă color, de exemplu, iar conţinutul este alb negru, atunci puteţi creea comanda pentru printer în instanţe separate, alegând paginile care să fie printate. Spre exemplu: 1-2, 29-30 (coperta 1 şi 2 / coperta 3 şi 4), următoarea comandă fiind 3-28, deja divizată pe semnături (pagini per cotor mic). InDesign va adăuga de sine stătător pagini albe la final de document pentru a echivala numărul de pagini cu un multiplu al lui 4, pentru gruparea corectă a paginilor.

3. 2-up Consecutive. Este o setare utilizată atunci când nu divizaţi paginile pe cotoare, ci doar le aranjaţi câte două pe spread, în ordine consecutivă:

1-2, 3-4, 5-6, 7-8… De obicei, în asemenea cazuri, foile se prind cu o clamă de colţ, putând fi urmărite consecutiv.

4. 3-up Consecutive şi 4-up Consecutive sunt setări pentru printarea broşurilor cu trei sau patru faţete. Teoretic, acestea funcţionează la fel cum ar fi să divizaţi pagina în trei sau patru coloane şi să montaţi conţinutul broşurilor pe o singură pagină în loc de 3 sau 4.

După ce v-aţi decis cum să daţi documentul la print, treceţi la următorul tab: Preview.

Aici puteţi vedea cum va arăta documentul vostru după printare. Dacă paginile nu se vor încadra în interiorul paginii pentru printer, veţi primi o avertizare să modificaţi dimensiunile paginii din “Print Settings”, aşa cum vedeţi în partea dreaptă jos, la mine pe imagine. Daţi click pe butonul “Print Settings…”.

Aici sunt setările ce ţin de aspectul paginii care va ieşi la printer, dacă vreţi să salvaţi documentul în format PDF, alegeţi din lista de printere Adobe PDF Printer. Dacă observaţi, aici nu puteţi seta numărul de pagini spre printare, pentru că acestea sunt setate în dialogul de bază “Print Booklet”, aici vom seta doar dimensiunile paginilor.

Deci, din câte ştim, dimensiunile paginilor sunt incorporabile în ordine descrescătoare. De exemplu: A0 = A1*2, A1=A2*2, un A2 este egal cu două A3, un A3 este egal cu două foi A4, şi tot aşa mai departe. Respectiv, dacă publicaţia noastră este în format A4, atunci pentru a pune două pagini pe una singură trebuie să printăm două pagini A4 pe o pagină A3, respectiv foaia noastră trebuie să fie A3. Acelaşi lucru şi pentru A5, dacă avem o carte în format A5, atunci pentru a da la print prin “Print Booklet”, trebuie să printăm două foi A5 pe o foaie A4. Cred că aţi prins matematica de mai sus =].

De aceea contează să ştim din timp pe ce fel de pagini facem designul şi pe ce pagini vom scoate acest design la printer. Din preview, văd că foaia mea stă în format vertical, pe când, pentru a printa ambele pagini pe o singură coală de hârtie trebuie să răstorn această coală din Vertical în Orizontal, pentru asta navigăm în tab-ul Setup, din Print Settings, şi modificăm orientarea paginii.

După ce am setat orientarea aşa cum avem nevoie, dăm click pe OK.

Astfel revenim la fereastra iniţială Print Booklet, dar paginile nu sunt aliniate pe centru. Pentru asta mai chemăm o dată “Print Settings” iar din tab-ul Setup alegem Page Position: Centered.

Astfel, rezultatul acestei operaţiuni va arăta astfel:

Paginile au fost aranjate în centrul foii pentru printer. Dacă vreţi să măriţi proporţional paginile, ca acestea să se potrivească pe întreaga suprafaţă a foii printate, în Print Settings puneţi bifă pe “Scale to fit”.

În rezultat, paginile se vor redimensiona pentru a ocupa o suprafaţă mai mare pe foaia de print.

După ce aţi verificat ca toate setările să fie în regulă, apăsaţi pe “Print” şi aşteptaţi ca lucrarea voastră să apară în modul în care aţi dorit.

Aceasta a fost tot. Sper că aţi prins ceva util!

676FansLike
574FollowersFollow
84FollowersFollow
515FollowersFollow
2,840SubscribersSubscribe

Mai vezi și astea

Exit mobile version