Trei moduri pentru a desena pahare de plastic în Adobe Illustrator (downloadable content)

Neaţa! În lecţia de azi voi scrie despre cum să desenăm un pahar pentru cafea sau alte băuturi fierbinţi.

Deşi ideea cu paharul de cafea are vreo câteva luni, abia acum am decis s-o pun în tutorial. Pentru asta avem nevoie de Adobe Illustrator (eu lucrez cu versiunea CS6) şi câteva minute de timp liber pentru a exersa.

Eu voi lucra într-un document 1920x1080px @ 300DPI, dar voi puteţi lucra la ce dimensiuni doriţi. Oricum, astea nu vor afecta modul de lucru.

Pentru început voi desena un chenar, după care voi depărta colţurile de sus (transformând dreptunghiul în trapez) la distanţă egală faţă de centrul laturii, pentru a creea forma de la care va porni paharul.

1

Poziţia colţurilor de sus am modificat-o cu ajutorul Direct Selection Tool (A).

Următorul pas presupune crearea gurii și fundului paharului. Pentru aceasta, cu Ellipse Tool (L), voi desena un oval orizontal pe care îl voi plasa în partea de sus și de jos a paharului.

Cu linie întreruptă am marcat laturile trapezului desenat anterior, care trebuie să se potrivească cu lungimea ovalului.

În continuare, selectați trapezul și ovalul de jos, apoi din fereastra Window – Pathfinder alegeţi opţiunea Unite.

Asta va face ca trapezul şi ovalul să se unească într-o formă unică. S-ar putea ca ovalul de sus să devină astupat de forma nou creată (ea automat se plasează deasupra altor figuri în momentul creării). Ca să readuceţi ovalul deasupra paharului, trebuie să-l selectaţi apoi să apăsaţi Ctrl+Shift+] sau să daţi click dreapta pe oval şi să alegeţi Arrange > Bring to Front.
După această operaţiune, faceţi o copie de rezervă pentru ovalul de sus: ţineţi apăsat ALT apoi trageţi cu mouse-ul de oval pentru a-l dubla (ALT+mouse drag). S-ar putea să avem nevoie de elemente din oval, pentru decorarea paharului mai târziu.

Bun. Avem forma paharului. Trebuie să-l colorăm. Pentru aceasta selectaţi paharul, apoi alegeţi instrumentul Gradient Tool (G), şi deschideţi panoul Window – Gradient (Ctrl+F9). Din panoul Gradient alegeţi tipul gradientului Radial.

Având gradientul plasat, puteţi să-l modificaţi cu ajutorul controalelor de pe raza acestuia. Modificările realizate de mine arată cam aşa:

Puteţi schimba culoarea paharului după dorinţă. De asemena puteţi folosi şi un gradient liniar, dacă doriţi. Nu există restricţii şi nici nu trebuie să vă bazaţi pe metoda prezentată de mine ca fiind una definitivă. Fiecare îşi poate desena singur propria versiune de pahar. Contează rezultatul.

Pentru un efect suplimentar, adăugaţi un gradient slab şi în ovalul care serveşte drept gura paharului.

Eu am dezactivat liniile (strokes) de pe perimetrul figurilor (oval şi pahar), întrucât deja ambele figuri au culoare interioară.

Acum să decorăm paharul.

Pentru aceasta desenăm un fel de bob de cafea, dintr-un oval întretăiat cu o linie curbă.

Acum urmează să separăm cele două jumătăţi ale bobului de cafea, dar pentru asta trebuie să transform linia în obiect. De aceea, având selectată DOAR LINIA, aplicaţi pe ea Object – Expand, iar din opţiuni lăsaţi bifă doar pe STROKE.

Asta va transforma linia într-o figură curbată. După aceasta redeschideţi panoul Pathfinder, şi, selectând o ovalul şi linia curbată, alegeţi funcţia Divide.

Această operaţiune va crea un grup din câteva elemente. Click dreapta – Ungroup (sau Ctrl+Shift+G). Selectaţi DOAR jumătăţile de bob de cafea şi separaţi-le de grup (în grup mai rămân 3 figuri albe, pe care le puteţi şterge).

Acum, având doar bobul de cafea, regrupaţi jumătăţile (CTRL+G), pentru a nu le pierde, după care faceţi mai multe copii din care să creaţi o reţea de boabe de cafea. Ceva asemănător cu asta:

Selectaţi toate boabele la un loc şi grupaţi-le.

Acum faceţi o copie a paharului vostru cu tot cu ovalul de deasupra (ALT+mouse drag) şi aplicaţi pe selecţia dată (pahar + oval) funcţia Divide din Pathfinder.

Asta, ca şi data precedentă, va separa selecţia într-un grup din mai multe figuri. Degrupaţi selecţia, apoi ştergeţi figurile din partea superioară a paharului, să rămână doar forma verde a acestuia.

Urmează o operaţiune interesantă. Dar înainte de asta trebuie să ne asigurăm că forma verde nou creată este deasupra tuturor celorlalte forme, de aceea, o selectăm şi alegem Arrange > Bring to Front din meniul contextual apărut.

Iar acum operaţiunea de care am menţionat mai sus: selectaţi grupul de boabe de cafea desenat anterior şi forma verde, iar din meniu alegeţi: Object > Envelope Distort > Make with Top Object.

Această operaţiune va forţa grupul din boabe de cafea să ia forma figurii verzi (care este mai în faţă – top object).

Următorul pas este să suprapuneţi forma de boabe de cafea peste figura paharului creat în paşii de la începutul tutorialului.

În cazul în care doriţi să modificaţi deformarea grupului de boabe de cafea, trebuie să daţi dublu click pe acesta, să selectaţi boabele astfel izolate, iar din panoul de control al programului să alegeţi Edit Envelope (marcat cu roşu în imagine):

Pentru a modifica figura deformată, folosiţi Direct Selection Tool (A).

După ce aţi editat tot de ce aveaţi nevoie, reveniţi la imaginea iniţială dând dublu click pe spaţiul gol din jurul paharului.

Selectaţi boabele de cafea (ar trebui să devină accesibile când treceţi cu mouse-ul pe deasupra lor) şi modificaţi culoarea după bunul plac, apoi mai modificaţi şi felul în care acestea se combină cu paharul – Blending Mode din fereastra Window – Transparency.

La mine, boabele au o culoare aproape de negru, iar Blending Mode e stabilit pe Color Dodge.

Presupun că mai aveţi aparte ovalul despre care am menţionat să păstraţi o copie. Acum e timpul lui să intre în compoziţie. Pentru asta, este nevoie să-l transformăm din oval într-o simplă linie curbă, de aceea ştergeţi punctul din partea superioară a ovalului (selectaţi-l cu Direct Selection Tool (A), apoi daţi Delete).

Linia dată plasaţi-o deasupra paharului, pe axa centrală verticală a paharului.

Faceţi o copie în jos a linie (ALT+SHIFT+săgeată în jos de la tastatură) apoi redimensionaţi liniile (Alt+Shift pentru proporţie) în aşa fel încât capetele acestora să se termine pe marginea paharului.

Având liniile selectate, daţi click dreapta pe una din ele, apoi alegeţi Join din meniu. Asta va închide un capăt al liniilor. Repetați funcția Join pentru a închide și celălalt capăt al figurii.

Stabiliți culoarea interioară a figurii nou create să fie ALB. Ar trebui să obțineți așa ceva:

Puteți face alte câteva copii ale aceleiași figuri albe, pe care să le redimensionați, pentru a “împrejmui” paharul.

Acum putem desena spaţiul pentru logotipul de pe pahar. Eu am făcut trei cercuri concentrice (Ellipse Tool), plasate pe axa verticală a paharului. Două cercuri au marcată doar linia albă, al treilea cerc are marcat interiorul alb.

Metodă de creare a cercurilor: Având selectat Ellipse Tool (L), ţineţi apăsat ALT+SHIFT pentru a desena din centrul figurii (ALT) şi pentru a păstra proporţia (SHIFT). După ce aţi desenat primul cerc, faceţi-i o copie (ţineţi apăsat ALT, apoi apăsaţi pe săgeată spre DREAPTA. Eliberaţi ALT şi pe săgeata STÂNGA aduceţi cercul-copie înapoi la poziţia iniţială, după care redimensionaţi-l ţinând apăsat pe SHIFT). Şi în acelaşi mod desenaţi şi al treilea cerc.

Drept logotip voi folosi bobul de cafea desenat anterior.

Mai rămâne să adăugăm puţine umbre pentru a face desenul mai realist, cu ajutorul unui Gaussian Blur. Apoi de adăugat ceva aburi cu ajutorul Gradient Mesh. Şi iată rezultatul final:

Descărcaţi fişierul, format Adobe Illustrator CS6 de aici: Download File.

——————————- VERSIUNE nr. 2 ——————————

Un alt mod de a face un pahar pentru băuturi este descris mai jos. Teoretic, este o versiune asemănătoare cu cea de deasupra, doar că oferă o perspectivă diferită asupra paharului.

Ideea este să pregătim din timp eticheta paharului, şi abia la urmă să o aplicăm pe forma acestuia. Respectiv o să folosesc aceeaşi formă a paharului, utilizată în exemplul de mai sus, doar că voi schimba modul de lucru asupra etichetei.

Ideea este să creăm aparte eticheta, cu toate decorurile şi textele, după care, având forma paharului stabilită pe un nivel superior (Arrange > Bring to Front sau Ctrl+Shift+]), să selectăm eticheta şi forma paharului la un loc, apoi să aplicăm Envelope Distort > Make with Top Object (din meniul Object), aşa cum am făcut mai sus cu boabele de cafea.

Această metodă ar trebui să distorsioneze puţin logoul şi alte forme de pe pahar. La fel cum este menţionat mai sus în lecţie, puteţi edita aparte fiecare formă: fie figura paharului, fie dimensiunea şi interiorul etichetei, în momentul în care izolaţi imaginea.

Descărcaţi versiunea Adobe Illustrator CS6 a modelului de mai sus de aici: Download File.

——————————- VERSIUNE nr. 3 ——————————

Şi versiunea care presupune a fi cea mai realistă dintre toate: simularea tridimensională a paharului, cu ajutorul funcţiei Revolve.

Aşa cum am explicat într-un tutorial anterior, simularea 3D şi crearea unor obiecte mai aproape de realitate, cu ajutorul funcţiei Revolve şi Map Art pe obiectele generate în Illustrator, este o soluţie destul de des utilizată şi  relativ simplu de implementat.

Aici contează să ţinem cont de faptul că trebuie să desenăm ambele feţe ale etichetei, ceea ce ar putea însemna să creăm o etichetă cu lăţimea dublă faţă de înălţime, dar asta depinde de modul în care desenăm paharul, întrucât de la o formă la alta dimensiunile şi proporţiile se schimbă. Oricum, eticheta trebuie să fie orizontală, dreptunghiulară.

Pentru început trebuie făcut paharul. Din acest motiv am desenat jumătate din pahar, cu tot cu capac, în secţiune, grupând elementele. Urma aplicării efectului Revolve, secţiunea se va arcui în jurul unei axe care va deveni axa centrală a paharului.

Următorul pas este să desenăm eticheta care va sta pe paharul 3D. Eu am desenat eticheta în proporţia 2:1, întrucât înălţimea paharului este aproximativ de două ori mai mică decât lungimea cercului descris de centrul paharului.

Deja în dependenţă de cum am creat eticheta, urmează să rotesc paharul în panoul 3D Revolve pentru a-l vedea din faţă.

Descărcaţi fişierul Adobe Illustrator CS6 de aici: Download File.

676FansLike
574FollowersFollow
84FollowersFollow
515FollowersFollow
2,840SubscribersSubscribe

Mai vezi și astea

Vectorizarea imaginilor – Vector Tracing. Adobe Illustrator

În lecţia ce urmează voi încerca să explic pe scurt cum se poate dintr-o...

3D în Adobe Illustrator

Exit mobile version