Trapcode Form: video punctat

V-aţi întrebat vreodată cât de uşor ar fi să implementaţi un efect video dintr-un spot în propria voastră producţie? În lecţia ce urmează voi explica modul în care putem folosi Adobe After Effects şi pluginul Trapcode Form pentru a reproduce efectele din clipurile: Radiohead – House of Cards şi Linkin Park – Waiting For The End.

Pentru început, clipurile:


Deschideţi Adobe After Effects, adăugaţi clipul vostru în fereastra Project după care creaţi cu el o compoziţie nouă, trăgându-l peste butonul de crearea unei compoziţii.

1

Daţi OK pentru fereastra care va apărea ulterior, pentru că programul va crea o compoziţie conform clipului video ales de voi.

Următorul pas este să creaţi un solid nou, indiferent de culoarea acestuia. Important este ca el să fie dedimensiunile compoziţiei voastre.

2

Numiţi solidul Trapcode Form, apăsaţi Make Comp Size, apoi daţi OK.

3

Adăugaţi pe solid pluginul Trapcode Form.

Setările pentru plugin sunt după cum urmează (voi marca doar itemii pe care îi modific, restul rămânând în poziţie iniţială (by default)):

 

Base Form
Size X = Lăţimea compoziţiei voastre (în cazul meu: 1280)
Size Y = Înălţimea compoziţiei voastre (720, în cazul meu)
Size Z = 0 (pentru că nu este necesară multiplicarea suprafeţei video)
Particles in X = Lăţimea compoziţiei divizată la 2 (1280/2). Puteţi scrie această operaţie direct în AE, şi programul va oferi rezultatul de sine stătător. (Rezultatul meu: 640)
Particles in Y = Înălţimea compoziţiei divizată la 2 (720/2). (Rezultatul meu: 360)
Particles in Z = 1 (pentru că vom avea un singur strat de puncte).

Dacă aţi îndeplinit totul corect, pe clipul vostru video ar trebui să apară o plasă deasă de puncte albe, cam ca în această imagine:
4

Următoarea modificare (şi cea mai interesantă) este să deschideţi compartimentul Layer Maps din pluginul Form. Iar din acel compartiment să alegeţi secţiunea Displacement.

5

Din această secţiune, daţi click pe Layer for XYZ şi alegeţi layerul cu numele clipului vostru.

6

Apoi mergeţi cu două rânduri mai sus şi la Map Over selectaţi XY.

7

Ar trebui să aveţi efectul pe ecran, în acest moment.

8

Acum dezactivaţi vizibilitatea instanţei video din timeline şi apăsaţi RAM Preview pentru a vedea ce aţi obţinut ca urmarea tuturor modificărilor efectuate.

9Să trecem la pasul următor: colorarea punctelor.

Dacă vreţi ca punctele voastre să aibă aceeaşi culoare ca în clipul iniţial, deschideţi compartimentul Color and Alpha din Form.
În dreptul instanţei Layer selectaţi clipul vostru video, iar la Map Over puneţi XY.

10

În aşa fel culorile punctelor vor fi împrumutate din clipul vostru video, la fel cum a fost şi în clipul Linkin Park, de la începutul articolului.

11

Dacă vreţi să coloraţi punctele voastre aşa cum ele apar în clipul celor de la Radiohead, trebuie să parcurgeţi următorii paşi:
1. Creaţi un solid nou, de dimensiunea compoziţiei.
2. Aplicaţi pe el Gradient Ramp, sau dacă aveţi instalat, aplicaţi Three Color Ramp din pachetul RedGiant Universe

15

3. Setaţi gradientul pe care vreţi să-l aplicaţi peste puncte.

16

4. După aceasta în timeline activaţi Preserve Underlying Transparency.

17

5. Et voila! Această operaţie vă permite colorarea punctelor în bază de gradient. Puteţi pune orice altă imagine în loc de acest gradient şi veţi obţine acelaşi rezultat prin care culoarea imaginii superioare se transferă pe punctele generate de Form.

Acum, dacă e să priviţi clipul per ansamblu, posibil să observaţi că punctele nu acoperă întreaga suprafaţă de video.

12

Din cauza distorsiunilor şi a valorilor diferite pentru fiecare culoare, grila formată de Trapcode Form este modificată. Ceea ce trebuie să ne amintim acum este că Trapcode Form este un plugin 3D, iar asta înseamnă că putem genera o cameră în interiorul compoziţiei şi putem face zoom-in pentru a acoperi laturile negre ale clipului. Respectiv, creaţi o cameră nouă cu care veţi putea lucra:

13

14

Pentru a adapta colţurile video ca să se încadreze în dimensiunile compoziţiei voastre e suficient să daţi camera mai în faţă, respectiv modificaţi poziţia pe Z a camerei cu ajutorul instrumentului Track Z Camera Tool.

18

 

Apropo, pentru că Trapcode Form este un plugin 3D, puteţi manipula cu camera oricum vreţi pentru a distorsiona şi a vedea cum a fost afectată poziţia punctelor în dependenţă de culorile din clip

19

Şi, de asemenea, după ce aţi înţeles cum funcţionează acest mod de translare a imaginii în puncte, experimentaţi cu numărul de particule în X şi Y (despre care am vorbit la începutul lecţiei). Veţi obţine astfel imagini de diferită intensitate şi densitate. De asemenea încercaţi şi modificaţi dimensiunile în Z şi numărul de particule în Z pentru a vedea cum se multiplică stratul iniţial de video, ceva cam ca aici:

20

Puteţi, de asemenea, experimenta cu Disperse and Twist. Toate experimentele rămân la dorinţa voastră.

21

Sper că v-a plăcut lecţia şi că aţi învăţat ceva interesant!

 

 

Tutoriale asemănătoare

Ne găsești și aici

676FansLike
574FollowersFollow
84FollowersFollow
515FollowersFollow
2,890SubscribersSubscribe