Home Adobe InDesign Notițe de subsol (Footnotes) – Adobe InDesign

Notițe de subsol (Footnotes) – Adobe InDesign

Zilele precedente am fost întrebat cum pot fi adăugate notiţe de subsol în InDesign. De aceea am hotărât să explic modul în care aceste notiţe pot fi adăugate într-un document InDesign.

Starea iniţială a notiţelor de subsol arată aşa:

Atunci când se adaugă o notiţă, în subsolul casetei de text se creează automat o linie care începe cu cifra aferentă notiţei, apoi urmează explicaţia acesteia (asemănător cu modul în care acestea sunt afişate în MS Word).

În caz de necesitate, putem creea un stil de paragraf destinat notiţelor de subsol.

—————————-

Să trecem acum la customizarea aspectului acestora.

În meniul Type, deschideţi opţiunile pentru notiţele de subsol Type > Document Footnote Options…

Va apărea o casetă cu două tab-uri. În primul se decide aspectul notiţelor, în al doilea – delimitarea acestora.

Tab1: Numbering and Formatting

Style – stilul de marcare al notiţelor. De obicei se folosesc numerele arabe. În cazul în care aveţi nişte condiţii mai speciale impuse, puteţi utiliza şi alte opţiuni prezente în meniu (steluţe, numere romane, litere, etc.)
Start at – de la ce număr începe enumerarea notiţelor.
[bifă] Restart numbering every –  repornirea numărătorii iniţiale pentru fiecare Pagină, Spread, Secţiune (pentru cazurile când fiecare din elementele date poate fi citit separat şi nu necesită continuitate din precedentele pagini/spread-uri/secţiuni).
[bifă] Show Prefix/Suffix in – afişarea unui prefix/sufix (de exemplu paranteze pătrate în jurul numerelor notiţelor). Puteţi seta ca acestea să fie vizibile doar lângă referinţă (în text), sau doar în nota de subsol (în faţa notiţei) sau în ambele poziţii.
Position – poziţia indicelui notiţei lângă cuvântul de referinţă din text (superscript/subscript/normal) arată modul în care indicele de referinţă este afişat lângă cuvântul ales.
Character Style – stilul de caracter (în cazul în care avem un stil deja creat) cu care va fi scris indicele din dreptul referinţei (în text).
Paragraph Style – stilul de paragraf (în cazul în care avem un stil deja creat)  cu care va fi scrisă notiţa în subsolul paginii.
Separator – modul de separare, în subsol, a indicelui notiţei faţă de explicaţia propriu-zisă a acesteia (în mod obişnuit este un tab, dar acest lucru poate fi modificat).

Tab2: Layout

Minimum space before first footnote – spaţiul lăsat liber deasupra primei notiţe din pagină (asta face ca ultimul rând de text să nu stea în capul notiţelor de subsol)
Space between footnotes – spaţiul dintre două notiţe consecutive
First baseline – distanţa de la marginea de jos a casetei de text lăsată pentru notiţe (Ascent = înălţimea ascendentului; Cap height – înălţimea majusculei; Leading – înălţimea interliniajului; x height – înălţimea x-ului; fixed – distanţă fixă, stabilită în următoarea casetă “Min“) imagine de referinţă:

4

[bifă] Place End of Story footnotes at bottom of text – Această opţiune permite ca notiţele din ultima coloană să fie plasate imediat după sfârşitul textului. Dacă este dezactivată, notiţele vor fi afişate în partea de jos a coloanei, fără deosebire de notiţele precedente.
[bifă] Allow split footnotes – opţiunea permite ca notiţele să fie separate de pe o pagină pe alta, în cazul în care o notă este prea mare şi nu încape în pagină. Oricum, textul poate fi ţinut împreună pentru fiecare notiţă individual, activând Keep Options din setările pentru paleta de meniu paragraph, unde puteţi decide câte rânduri trebuie ţinute împreună fără a fi despărţite.
[bifă] Rule on – activarea liniei de separare a textului de notiţe. Opţiunile sunt similare cu cele ale liniei de paragraf (paragraph rule) explicate în lecţia Stiluri de paragraf.

—————————-

În cazul în care, să zicem, machetaţi o carte în care sunt 3 capitole. Atunci trebuie să copiaţi TOATE 3 capitole într-un singur lanţ de casete de text consecutive, adică de la începutul cărţii până la finalul acesteia să fie un lanţ integru de casete. Problema constă în faptul că InDesign nu are opţiuni pentru Footnotes editabile pentru fiecare lanţ de casete de text, iar asta înseamnă că dacă veţi avea două lanţuri de casete de text, în fiecare veţi avea notiţe de subsol numerotate identic, de la acelaşi indice.