Decuparea imaginilor / Intercalarea cu textul – Partea 2: Adobe InDesign

Modul în care o imagine este intercalată cu textul defineşte modul în care va fi interpretat un material de presă. O imagine care stă cumite în propria ramă arată sobru şi impune o anumită seriozitate în interpretare. O imagine care are text ce-i urmează conturul (tifeţ) presupune lejeritate în interpretare, dând textului un aer mai uşor, creând impresia că este simplu de interpretat şi citit.

Drept exemplu am luat imaginea cu Brad Pitt din prima parte a acestui tutorial. Este un PSD cu transparenţă creată prin utilizarea filtrului Extract.

 

De asemenea mai am o imagine care a fost conturată cu ajutorul la Pen Tool.

 

În prima imagine transparenţa este evidentă. Imaginea a doua nu are transparenţă. Este un JPG simplu.

Aduc ambele imagini în InDesign şi le intercalez cu text prin intermediul panoului Text Wrap (Alt+Ctrl+W sau Window > Text Wrap):

Amplasarea iniţială (imaginea de mai sus) arată poza fiind fără niciun Text Wrap activ. 

1. Dând click pe prima opţiune de wrap, textul se aliniază în jurul imaginii, se activează opţiunile prin care putem seta care este distanţa minimă dintre imagine şi text (de bază: 0 mm):

Opţiunea “wrap to” permite să alegem din care parte textul se va alipi (wrap) de imagine. Din dreapta/stânga, din ambele părţi, partea dinspre cotor, partea opusă cotorului, partea cea mai mare.

2. Dând click pe a doua opţiune de wrap, rămâne activă doar o singură cifră pe care o putem modifica (distanţa wrap-ului pentru perimetrul întregii imagini, fără variaţii sus/jos/stânga/dreapta). De asemenea este activată şi opţiunea “Contour Type”. Ceea ce putem apela de aici este:

Bounding Box – cutia ce înconjoară obiectul (perimetrul)
Detect Edges – în cazul în care aveţi o imagine cu un contrast bun, InDesign automat găseşte limitele necesare şi stabileşte acolo wrap.
Alpha Channel – canalul de transparenţă (pe care noi l-am salvat odată cu PSD-ul)
Photoshop Path – în cazul în care avem o imagine ce conţine un path desenat în Photoshop.
Graphic Frame – perimetrul întregii imagini
Same as Clipping – ţine de Clipping Path generat de InDesign (de asemenea poate fi în baza unui path deja existent din Photoshop)
User-Modified Path – pentru cazul în care am modificat singuri limita fizică a obiectului.

Ceea de ce avem nevoie, în cazul PSD-ului nostru, este Alpha Channel:

 

Textul se mulează automat pe conturul găsit de transparenţă, salvat de Photoshop. Eu am pus ca distanţa dintre imagine şi text să fie 4 mm.
Chenarul cafeniu-oranj reprezintă Bounding Box-ul:

Asta este baza unui tifeţ creat prin transparenţă. A doua posibilitate este crearea unui tifeţ în bază de Path desenat în Photoshop.

Am importat imaginea, iar din panoul Text Wrap am ales Photoshop Path.

După cum vedeţi mai sus, wrap-ul s-a stabilit la 3 milimetri de selecţie, dar imaginea oricum nu este transparentă şi textul rămâne dedesubt.

Pentru a repara asta trebuie să creăm această transparenţă. Vom folosi opţiunea Clipping Path din InDesign (Ctrl+Alt+Shift+K sau Object > Clipping Path > Options…)

în caseta apărută, la Type alegem tipul de Clipping pe care vrem să-l facem, şi anume Photoshop Path. Se va activa imediat o opţiune de unde alegem numele Path-ului necesar:

Întrucât eu am doar un Path creat, îmi arată un sigur path. Dacă aş avea mai multe, le-aş avea pe toate în listă. Apăsăm OK după alegerea path-ului necesar.

Imaginea este automat tăiată pe conturul creat în Photoshop. Cu cafeniu/oranj este desenat Clipping Path-ul ales pe care îl putem edita în InDesign cu ajutorul Pen Tool! Cu albastru este limita Text Wrap. Chenarul albastru arată dimensiunea imaginii originale.

În imaginea de mai sus am deformat clipping path-ul cu ajutorul Pen Tool pentru a vă face o idee despre modul în care se combină aceleaşi instrumente utilizate în două programe diferite.

Acum, un ultim moment: Dacă în panoul Text Wrap am modifica tipul conturului din Photoshop Path în Same as Clipping, wrap-ul s-ar modifica automat.

 

Spor la creaţie!

678FansLike
574FollowersFollow
84FollowersFollow
526FollowersFollow
1,520SubscribersSubscribe

Mai vezi și astea