Decuparea imaginilor / Intercalarea cu textul – Partea 1: Adobe Photoshop

Pentru a atrage ochii cititorilor, redacţiile ziarelor şi revistelor depun eforturi în a face paginile cât mai dinamice posibil, astfel încât lectura unui material să fie uşoară, iar cititorul să digere informaţia repede şi fără probleme. Pentru a obţine acest efect al dinamicii reporterii caută titluri interesante pentru materiale, fotografii caută unghiuri interesante de captare a emoţiilor personajelor, iar machetatorii sunt cei care trebuie să combine toate aceste elemente într-un singur întreg, care să dea o imagine animată textului scris.

Pentru aceasta nu este suficient doar utilizarea a mai multor culori sau a mai multor imagini. De multe ori este nevoie ca anumite gesturi ale personajelor, diverse obiecte din fotografii, să fie scoase în evidenţă, pentru a putea pune un accent anume în povestire. Acesta este motivul pentru care în presa scrisă se folosesc imaginile decupate. În argoul gazetăresc ele se numesc tifeţ (accent pe “ti-“). Nu cunosc etimologia cuvântului, iar în cazul în care cineva cunoaşte mai multe despre provenienţa acestuia, vă rog să scrieţi în comentarii!

Iată câteva exemple de tifeţuri utilizate în presă (exemplu: ziarul „Adevărul“).

tifet 1 08_ADV_05iunie_Chisinau.indd 10-11_ADV_04iunie_Chisinau.indd 02-03_ADV_31iulie_Chisinau.indd 05_ADV_23mai_Chisinau.indd

Pentru a obţine aşa “efecte” Adobe Photoshop are o ofertă bogată de instrumente şi metode la vitrină. Pentru început, instrumentele cu ajutorul cărora se pot face selecţii, prezente în meniul Tools:

 

Să le luăm pe rând!

Marquee Tool – prezentă în patru forme (Rectangular, Elliptical, Single Row, Single Column) permite selectarea unor suprafeţe cu forme determinate (chenare, cercuri, rânduri sau coloane de pixeli). Recomandat pentru suprafeţele regulate, care au o circumferinţă cât de cât exactă, sau care au forme pătrate.

Lasso Tool – are trei forme: Lasso, Polygonal, Magnetic. Permite selecţia suprafeţelor de pe o imagine prin simpla încercuire a acestora sau selectare a permitetrului acestora.

Magic Wand / Quick Selection –  permit selecţia unei suprafeţe neuniforme, care are ca bază aceeaşi culoare (umplutură). Magic Wand ajută, la un singur click, selectarea tuturor pixelilor cu aceeaşi culoare (cu variaţie slabă de culoare între ei) care au legături între ei prin cel puţin o latură. Quick Selection acţionează ca o perie (brush) care permite selecţia tuturor pixelilor de aceeaşi nuanţă/culoare. În cazul în care trasaţi o linie cu Quick Selection, veţi avea selectaţi toţi pixelii de aceaşi culoare, atât de sub brush cât şi dimprejurul acestuia.

Pen Tool – un instrument pe cât de complex, pe atât de simplu. El “desenează” vectori. Mai jos voi explica modul în care putem utiliza o linie vectorială pe post de suprafaţă de selecţie. Modul de lucru cu însuşi Pen Tool este identic ca în InDesign şi Illustrator, doar că în Photoshop suprafeţele create de Pen Tool pot fi utilizate pentru a selecta diverse porţiuni de imagine, a le face vizibile sau nu, şi alte lucruri interesante.

Quick Mask – un instrument tare simplu de utilizat. Este, de fapt, un mod de selecţie în Photoshop. Odată activat, o selecţie poate fi făcută cu ajutorul Brush Tool şi Eraser Tool.

———————————

1. Marquee Tool

Pentru a crea un tifeţ este necesar să decupaţi lucrurile de care nu aveţi nevoie într-o imagine şi să lăsaţi doar partea care contează, în jurul căreia vreţi să se alinieze textul în InDesign.

În cazul utilizării Marquee Tool, selecţiile vor arăta aşa:

 

Puteţi selecta doar suprafeţe pătrate, rotunde, linii sau coloane de pixeli pe care să-i ştergeţi mai târziu (Delete, de la tastatură) de pe un layer transparent. În cazul în care sunteţi pe layer blocat, selecţia “ştearsă” se va umple de culoarea de fundal aleasă în panoul Tools din Photoshop.

Pentru a debloca un layer şi a-l face transparent, ţineţi apăsat ALT pe tastatură şi daţi dublu-click pe layer.

În cazul în care vreţi să inversaţi selecţia, apăsaţi de la tastatură Ctrl+Shift+I sau din meniu Select > Inverse.

Butoanele Ctrl, Shift şi Alt au o însemnătate specială (ca în cadrul aproape fiecărui instrument din Photoshop).

a. Atunci când vreţi ca punctul de unde porniţi selecţia să fie centrul selecţiei, ţineţi apăsat ALT, apoi click şi trageţi de mouse spre laturi.

b. Dacă ţineţi apăsat pe Shift în timpul selecţiei, suprafaţa va fi pătrată exact (sau cerc exact, în dependenţă de tipul selecţiei) indiferent dacă veţi avea cursorul mouse-ului pe perimetrul selecţiei sau la distanţă de aceasta.

c. Dacă ţineţi simultan apăsat Shift şi Alt, atunci selecţia va fi exact rotundă sau pătrată, iar centrul acesteia va fi acolo unde aţi pus cursorul iniţial.

De asemenea, puteţi adăuga la o selecţie deja existentă o altă selecţie, ţinând apăsat Shift. (cursorul este un PLUS (+) cu simbolul “+” în dreapta jos)

Pentru a scoate suprafeţe din selecţie, ţineţi apăsat Alt. (cursorul este un PLUS (+) cu simbolul “-” în dreapta jos)

 

2. Lasso Tool

Primul instrument din această grupă aşa şi se numeşte: Lasso Tool. Din însăşi denumirea acestuia se presupune modul de acţionare: ca un lasou ce încercuieşte suprafeţe. Pentru a adăuga selecţii la o suprafaţă existentă, ţineţi apăsat Shift. Pentru a scoate suprafeţe, ţineţi apăsat Alt.

Cel mai bine e să-l utilizaţi când suprafeţele de care aveţi nevoie nu trebuie selectate cu exactitate, ci e suficientă o simplă încercuire. Dacă veţi da drumul la mouse pe parcursul selecţiei, aceasta se va închide imediat pe linie dreaptă spre începutul selecţiei. Nu recomand utilizarea acestui instrument în cazul în care vă tremură mâna. 🙂

 

 

Un instrument utilizat destul de des în selecţia suprafeţelor de pe imagini. Este recomandabil atunci când lucrurile pe care vreţi să le tifeţaţi au laturi drepte, fără multe curburi. Polygonal Lasso Tool, din denumire, face selecţia pe poligoane. Adică figuri cu laturi nestandard. Daţi câteva clickuri pe o imagine, în diferite colţuri, şi observaţi cum se leagă “aţele”. Pentru a închide o selecţie trebuie fie să reveniţi la începutul acesteia şi să daţi click, fie sa faceţi dublu-click din orice poziţie a cursorului.

Pentru deselectare, daţi Ctrl+D.

Partea negativă a acestui instrument este că dacă în timpul lucrului vă apare vreo fereastră în focus (orice casetă de dialog, sau contact de skype/messenger) se duce toată selecţia pe apa sâmbetei, şi de foarte multe ori trebuie să reluaţi lucrul.

 

 

Magnetic Lasso Tool este, probabil, cel mai interesant instrument din acest grup. Acesta face selecţia în dependenţă de contrastul dintre culori. Dacă, însă, contrastul este slab, atunci există riscul ca selecţia să “fugă”. Puteţi face click pentru a stabili puncte de contact, în cazul în care aveţi nevoie. Instrumentul, oricum, îşi creează propriile puncte de contact. Funcţiile pentru Alt şi Shift sunt aceleaşi ca şi la celelalte două instrumente.

 

 

După ce aţi creat selecţia voastră, daţi “Delete” pentru a şterge. Sau daţi întâi Ctrl+Shift+I sau Select > Inverse, pentru a inversa selecţia şi a şterge lucrurile care o înconjoară.

 

3. Quick Selection Tool / Magic Wand Tool

După cum am explicat şi mai sus, aceste două instrumente selectează în bază de contrastul dintre culori, printr-un singur click, toţi pixelii care se află în aceeaşi gamă de culori. Instrumentul este suficient de răzleţ, de aceea este recomandabil lucrul la zoom mărit, pentru acurateţe. Sau alegerea unei opţiuni mai bune de selecţie.

 


Magic Wand Tool lucrează pe acelaşi principiu de selecţie a pixelilor, doar că aici e suficient un singur click (spre deosebire de Quick Selection unde oricum trebuie să faceţi click’n’drag pentru a defini pixelii necesari).

 


4. Pen Tool

Pen Tool este unul din cele mai recomandate instrumente pentru selectarea obiectelor în Photoshop. Atuurile acestui instrument sunt multe. În primul rând, linia de selecţie poate fi modificată oricând, chiar şi atunci când încă nu avem selecţia gata până la capăt. În cazul pop-up-urilor, cum ar fi ferestre de IM sau alte programe care apar brusc în timpul selecţiei, lucrul cu Pen Tool poate fi rezumat din locul ultimului punct stabilit. Path-ul creat de Pen Tool poate fi salvat chiar şi într-un fişier JPG, fără a fi nevoie să salvăm imaginea ca PSD sau TIFF. Pe lângă asta, toate path-urile create se salvează automat în panoul Paths din Photoshop, pot fi redenumite după preferinţe, şi pot fi editate ulterior de InDesign direct în interiorul imaginii importate în acesta.

 


5. Quick Mask

Quick mask este o metodă mai simplă de selecţie prin desenarea suprafeţei de care nu aveţi nevoie. Având activat modul Quick Mask, selecţia poate fi controlată cu ajutorul Brush Tool (B) şi cu Eraser Tool (E).

 

 

Partea forte a acestui mod de selecţie ţine de proprietăţile periei, şi anume forţa aplicării acesteia. La nevoie puteţi modifica intensitatea periei, astfel selecţia va fi mai slabă sau mai puternică pe anumite suprafeţe.

 

Layer mask

Această opţiune nu se găseşte în panoul Tools, însă poate fi găsită în meniul Layer. Spre deosebire de instrumentele descrise anterior, cu ajutorul cărora imaginea este modificată şi din corpul acesteia se taie diferite părţi, Layer Mask doar maschează lucrurile de care nu avem nevoie. Le ascunde. Asta înseamnă că oricând am avea nevoie să re-descoperim acele lucruri, să putem face asta, fără a fi nevoiţi să mai selectăm odată regiunea necesară.

Layer Mask poate fi aplicat pe orice selecţie deja efectuată cu instrumentele descrise mai sus. Dacă aveţi o selecţie, este suficient să navigaţi în meniul Layer, să alegeţi Layer Mask, apoi să alegeţi dacă selecţia să fie partea vizibilă (Reveal) sau partea ascunsă (Hide) a imaginii.

 

 

Acestea sunt instrumentele prezente Adobe Photoshop cu ajutorul cărora se poate face o selecţie şi se poate şterge un fundal de pe o imagine pentru a o face transparentă. Însă pe lângă aceste instrumente mai este unul a cărui producţie a încetat odată cu versiunea CS4. Este vorba despre filtrul Extract, cu ajutorul căruia de asemenea se pot face selecţii şi decupaje dintr-o imagine. Filtrul se deschide într-o fereastră separată şi permite marcarea marginilor obiectului necesar, marcarea interiorului acelui obiect, apoi extragerea lui pe layer transparent în Photoshop. Recomand să salvaţi un layer original (lucraţi pe copia layerului original) pentru a nu pierde imaginea iniţială şi a putea face modificări.

 

 

În cazul în care folosiţi versiunile de Photoshop CS4 şi mai noi, descărcaţi pluginul Extract de pe acest link.

Pluginul se instalează în următoarele mape (copy-paste):

x86: C:\Program Files (x86)\Adobe\Adobe Photoshop CS6\Plug-ins\

x64: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS6\Plug-ins\

De asemenea:

Pluginuri opţionale pentru Adobe Photoshop CS4: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4048

Pluginuri opţionale pentru Adobe Photoshop CS5: http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4688

676FansLike
574FollowersFollow
84FollowersFollow
515FollowersFollow
2,680SubscribersSubscribe

Mai vezi și astea

Efect de ploaie – Adobe Photoshop

Salutări tuturor! Astăzi vom încerca să creăm un simplu efect de ploaie. Nivel: începător. Cerințe: Orice...