Blueprint Wallpaper

Salut, mă numesc Roman, şi astăzi m-am decis să fac un tutorial pentru designtutorials.md. Un tutorial dedicat celor care vor să-şi facă un wallpaper “dedicat” pentru masa de lucru, adică desktopul computerului dvs.
Prin “dedicat”, am avut în vedere că veţi avea posibilitatea să-l aranjaţi în aşa mod, în care vă este comodă amplasarea iconiţelor pe desktop, si împărţirea acestuia în părţile răspunzătoare pentru diferite lucruri. De exemplu creaţi trei părţi, una pentru lucru, una pentru iconiţele cu jocuri şi alte chestii distractive, şi ultima pentru foldere. Însă, oricum, rămâne la dorinţele dvs.

Rezultatul final va arăta aşa:

Să începem lucrul. Primul pas pe care trebuie să-l facem este textura de pe background, aşa că începem de la punctul dat:

  • Crearea texturii.

1. Creăm un document nou cu marimea de 100x100px.

Acest document ne va folosi ca pattern pentru wallpaper şi va rămâne în baza de date a photoshop-ului, pentru viitor ;]

2. Îi dăm culoare layer-ului din background. Culoarea nu are un rol anume, ea oricum nu va fi vizibilă cînd o vom folosi la background, dar pentru a crea toate condiţiile din tutorial folosiţi culoarea: #396392. Am pus-o doar pentru a uşura vizual lucrul.

3. Facem zoom la acest document, şi, cu ajutorul instrumentului Rectangular Marquee Tool facem un drepunghi de sus până jos. Lăţimea acestui dreptunghi va fi marimea pătrăţelelor din wallpaperul nostru.


Creăm un layer nou şi îl umplem cu culoare cu ajutorul shortcut-ului ALT+BACKSPACE. Dăm dublu click pe acest layer nou, pentru ai da un stroke sur-albastriu (#8ba1ba). Şi apăsăm OK după asta.

Facem copie (Ctrl+J) la layerul nostru cu acest dreaptunghi, şi îl mutăm puţin mai în dreapta (cu ajutorul săgeţilor de pe tastatură), pentru a crea iluzia de multe linii paralele.

(*) NOTĂ: pentru a fi siguri că între paralele noastre e loc liber de aceeaşi dimensiune, facem pe un layer nou, cu un pătrat roşu sau de altă culoare evidenţiată,

cu ajutorul aceluiaşi Rectangular Marquee Tool numai că de data aceasta creând acest pătrat ţinem apăsat butonul ALT, pentru a fi siguri că pătratul va fi “pătrat”, şi nu drepunghic. Ulterior, utilizăm acest pătrat drept reper. Îl plasăm pe imagine, apoi aliniem celelalte layere ca să se lipească de o latură a figurii. După ce am aliniat o paralelă mutăm pătratul pentru a alinia paralela următoare.

4. Facem mai multe copii a layer-ului cu linii paralele, ca aceste linii să ajungă dintr-un capăt în altul al imaginii. Rezultatul trebuie să fie aşa:

5. Acum facem o copie la ultimul layer cu linii paralele, şi aplicăm Edit > Transform > Rotate 90 CW.  Apoi la layer scadem “Fill” pînă la zero procente.

Şi repetăm pasul 4, numai că liniile paralele merg în jos . Nu uităm să controlăm toate pătratele să fie “pătrate” cu ajutorul pătrăţelul nostru roşu.

6. Rezultatul trebuie să fie aşa:

Acum layerul nostru are nevoie de puţin crop pentru a taia rămăşiţele de care nu avem nevoie.

P.S.: Nu uitaţi ca liniile împrejurul acestui pătrat tot sunt importante. De aceea ele trebuie evidenţiate.

Pentru asta selectăm toate layerele create până acum, dăm click dreapta pe ele, şi alegem opţiunea Merge Layers. Apăsăm pe layerul nou creat, dublu click pentru meniul Layer Style şi aplicăm un stroke mai deschis decât stroke-ul aplicat pe liniile din grilă.

7. Acum ştergem pătrăţelul roşu, şi rezultatul trebuie să arate aşa:

Acum când pattern-ul nostru e gata de lucru, mergem la Edit > Define Pattern pentru al salva setarea în Photoshop.

Textura noastră este creată. Această textură posibil să vă prindă bine în viitor, aşa că nu recomand să o ştergeţi, oricum locul ocupat este de câţiva kb.
Următorul pas este să facem wallpaper-ul.

  • Crearea backgroundul cu ajutorul pattern-ului creat la punctul precedent

1. Primul pas probabil ar fi screenshotul desktopului vostru, pentru a crea o machetă deasupra acestuia. Apăsaţi PRT SCR de la tastatură, având desktopul deschis, apoi mergeţi în Photoshop şi creaţi un document nou (Ctrl+N).

Dacă folosiţi una din ultimele versiuni de PS, atunci la crearea documentului nou alegeţi presetul Clipboard, şi rezoluţia va fi a desktop-ului dvs. OK pentru confirmarea dimensiunilor imaginii. Apoi apăsaţi CTRL+V pentru a plasa în această imagine referinţa desktopului dvs.

2. Ascundem, deocamdată, layerul (apăsăm pe ochiul din dreptul acestui layer) şi începem să facem backgroundul nostru albastru, sau de orice altă culoare cu patternul creat de noi mai înainte. Pentru asta, pe un layer alb, facem double click pentru “Layer Style”. Adăugăm Gradient Overlay şi Inner Shadow.

3. Facem un layer nou şi setăm Fill la 0%, apoi doblu click pe layer, pentru Layer Style, de data asta adăugăm Pattern Overlay.

Acum vin parţile cele mai uşoare: textele şi liniuţele, dar care cer creativitate. Nu ezitaţi să inventaţi ceva nou.

  • Textele, liniuţele şi ultimele detalii.

1. Folosind fontul “Made with B” scrim în mijloc “Typography” şi dăm dublu click pe layer, pentru Layer Style. Pentru a ilumina puţin textul mergem la opţiunea Outer Glow unde trebuie să schimbam doar culoarea spre alb şi atît, apăsăm OK.

2. Folosindune de instrumentul Line Tool trasăm doua linii lîngă textul nostru central.

Pentru a da o iluzie că acest text a fost măsurat cu rigla. Şi adăugăm şi dimensiunile acestuia, în centrimetri sau în pixeli, e alegerea dvs. Scriem aceste dimensiuni pe imagine cu ajutorul fontului “Just the way you are”. Mdeah, stranie denumire pentru font ;o)
Eu voi scrie dimensiunile în pixeli (px).
Nu e nevoie să staţi şi să măsuraţi câţi centimetri are textul, puneţi ceva din cap, ca nu e principal acest lucru.
P.S. pentru a roti textul, mergeţi la Edit > Transform > Rotate 90 CW, şi pentru a reda realitate textului, scădeţi Opacity la vreo 75%.
Rezultatul:

3. Îi dăm vizibilitate layer-ului cu screenshot-ul desktop-ului nostru, pentru a ne orienta şi pentru a amplasa elementele la locul lor.

În exemplul meu, eu am nevoie numai de Working Area la mine pe masa de lucru, de aceia cu ajutorul aceluiaşi Line Tool creez două linii mai lungi şi le pun în colţ, acolo unde  sunt deja iconiţele mele cu care lucrez. Şi tot acum adaug şi textul The Working area.

(*)NOTĂ: Pentru a vă uşura lucrul, încercaţi să grupaţi layerele, şi să daţi o denumire corespunzătoare grupului, pentru că pe urmă să vă fie mai uşor să le găsiţi. Pentru a grupa două sau mai multe layere e nevoie să le selectaţi si apoi să apăsaţi CTRL+G.

4. Creăm restul mărunţişurilor pe care vrem la noi pe desktop, ca de exemplu The Start Button (aici va fi şi o săgeată mică,

pe care o vom desena mai pe la sfârşitul tutorialului), Here goes the taskbar area (va fi şi aici o mică săgeată),

Trash şi Text (aici puteţi pune orice text, cum ar fi un citat preferat sau pur şi simplu “Don’t Touch My Desktop”).

5. Adăugam cele doua săgeţi şi ultimele liniuţe menţionate ceva mai sus. Eu fac săgeţile cu Brush Tool, diametrul de 3px şi hardness de 100%, însă dacă vouă vă tremură mâna, puteţi să creaţi săgeţile cu Line Tool. Vă recomand, totuşi, să le desenaţi cu Brush Tool, pentru realism.
Ultima sută de metri. Creăm deasupra la toate layerele şi toate grupele de layere – un layer nou, curat. Asiguraţi-vă că e selectat şi începeţi să desenaţi sageata de la “The Start Button”,

săgeata de la “Here goes the Taskbar area”,

capetele pentru liniile mari de la textul central “Typography”,

capetele pentru liniile de la “Trash

şi capetele pentru liniile de la “The Working Area”.

Asta e tot! Wallpaper-ul vostru este gata. =]

(*) NOTĂ: Nu ezitaţi sa fiţi creativi, şi să implementaţi în acest wallpaper idei noi, nu faceţi totul ca la carte, ci doar bazaţi-vă pe ideile prezentate aici. Aduceţi personalitate în lucrarea proprie. Şi, pentru ca acest wallpaper să fie dedicat/personalizat, nu este obligatoriu să scrieţi Typography în centru, puteţi scrie numele vostru, sau numele persoanei pentru care faceţi wallpaperul.  Pentru orice întrebari sau neclaritaţi scrieţi-mi pe email ( ipersem@gmail.com ) sau aici în comentarii.

Sper că v-am ajutat, see ya.

676FansLike
574FollowersFollow
84FollowersFollow
515FollowersFollow
2,670SubscribersSubscribe

Mai vezi și astea

Picătură de ploaie // Adobe Photoshop

Noroc, eu sunt Roman, designer grafic la o companie de publicitate şi promovare din...