Adobe After Effects – 2.5D

Recent am făcut o serie de spoturi video pentru “Biblioteca Adevărul“, pentru colecţia “100 Idei Geniale“.

Spotul de lansare îl puteţi vedea mai jos:

 

În această lecţie voi explica tehnicile utilizate pentru a realiza acest clip.

Atunci când am primit instrucţiunile de lucru, scopul meu era să pot manipula cu toate elementele din clip, fiecare obiect utilizat să fie de calitate înaltă în clip şi să nu primesc artefacte grafice sau zgomot vizual.

Pentru început mi-am pregătit toate coperţile în Adobe Illustrator. Am avut nevoie de acest lucru întrucât sursele primite erau toate în format JPG, cărţile fiind fotografiate din unghi, simulând o imagine tridimensională.

Este evident că având o asemenea imagine nu ai atât de multă flexibilitate şi exactitate a dimensiunilor coperţilor, de asemenea nu ai vizibilă nici coperta spate. Astfel următorul pas a fost să re-creez coperta faţă/spate şi cotorul în Adobe Illustrator.

Apoi, având toate coperţile secţionate pe Faţă, Verso şi Cotor, le-am asamblat în Adobe After Effects.

Modul de asamblare are trucurile lui. Cel mai simplu şi uşor este să aranjaţi totul în jurul punctului ZERO, pe axa Z.

Respectiv pentru exemplul de mai jos:

Copertile: 350×500 pixel
Cotorul: 50×500 pixel.

Adiţional, în After Effects, am creat două solide pentru partea superioară a cărţii (Top/Bottom = 50x350px) şi un solid pentru partea laterală, unde ar trebui să fie deschisă cartea (Side = 50×500), care trebuie să fie de aceeaşi dimensiune ca şi Cotorul cărţii.

Toate sunt active ca straturi 3D, şi unite între ele prin intermediul unui Null. Pentru a fi mai simplu de înţeles, urmăriţi clipul de mai jos:

 


După cum aţi văzut în clip, poziţionarea “capacelor” cărţii (sus, jos şi lateral), dar şi a cotorului, depind de dimensiunile coperţilor. Respectiv elementele de sus şi jos vor fi amplasate la 1/2 din înălţimea coperţii, faţă de poziţia iniţială a obiectului 3D, iar elementele laterale vor fi amplasate la 1/2 din lăţimea coperţii, faţă de poziţia iniţială a obiectului 3D.

———————————————-

Începutul clipului a fost realizat cu ajutorul plugin-ului integrat în After Effects “Write-on”. Acest plugin permite ascunderea diferitor elemente cu ajutorul unui path (linii) a cărui început şi sfârşit, de asemenea şi grosimea pe diverse segmente, pot fi animate.

———————————————-

Cel mai interesant dar şi complicat lucru a fost animarea camerei. Modalităţi există multe. O cameră poate fi animată direct din setările proprii. De asemenea poate fi ataşată de un null, iar mai apoi să modificaţi poziţia null-ului.

În acest caz am utilizat pluginul Sure Target de la Video Copilot.

———————————————-

Pentru reflexiile cărţilor pe “podea” am folosit pluginul Reflect de la Video Copilot.

Sper că cele citite v-au ajutat să înţelegeţi mai multe din modul de lucru în Adobe After Effects. Aştept întrebări şi păreri în comentarii aici sau pe Facebook.

676FansLike
574FollowersFollow
84FollowersFollow
515FollowersFollow
2,740SubscribersSubscribe

Mai vezi și astea